logo7 transp

Åpningstider

Mandag: Lillestrøm
Tirsdag : Lillestrøm
Onsdag: Lillestrøm
Torsdag: Enebakk
Fredag:
(Enebakk)
Lørd. og Søn.: Stengt

 

NB! Mandag tom. onsdag jobber jeg i Lillestrøm. Torsdager og noen fredager jobber jeg i Enebakk.

 

Åpningstidene er fleksible og etter avtale.

Bestilte timer som ikke benyttes, blir belastet i sin helhet dersom timen ikke er avbestilt minst en virkedag før.

Kontakt oss

Storgata 9 B
2000 Lillestrøm

Prestegårdsveien 1
(under Joker i Kirkebygda)
1912 Enebakk

Tlf.:     99 63 98 23
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Autoriserte Fotterapeuter

logo

 

  • har unik helsefaglig kompetanse på føtter
  • har gode kunnskaper om gangmønster og sammenhengen mellom fottøy og fotlidelser
  • behandler lidelser knyttet til hud, skjelett og negler på fot.

Diabetes og Barefoot Science

 Diabetes mellitus og dens komplikasjoner er den sjette største dødsårsaken i USA¹. Faktisk, mange kreftformer inkludert prostata, bryst og tykktarm kreft har lavere dødelighet,  men diagnosen diabetes er fortsatt betraktet som mindre livstruende enn en kreft diagnose. Blant de mest vanlige kroniske komplikasjoner ved denne sykdommen er diabetessår, en tilstand som kan føre til amputasjon og død. Fem års dødelighet etter nyoppstått diabetes sår, har vært rapportert til å være mellom 43 og 55 prosent og opp til 74 prosent for pasienter med amputasjon av underekstremitetene². Sår er imidlertid et endelig resultat av mange dårlige vaner; dårlig blodsukkerkontroll og mangel på forebyggende tiltak.

Mosjon, sunt kosthold, regelmessig blodsukker overvåking, slutte å røyke, riktig medisinering , og praktisere god fot helse er alt til hjelp i å forebygge diabetiske fotsår og generelt øke god kontroll av type 1 eller type 2 diabetes . Diabetikere er jevnlig anbefalt å alltid bruke beskyttende fottøy for å hjelpe ved forebygging av kutt, skrubbsår og potensiell infeksjon som diabetikere er mer utsatte for. Diabetikere får også beskjed om å unngå tettsittende sko og sokker som kan hindre blodsirkulasjonen og å jevnlig inspisere føttene for hard hud og tørr hud. 

Forskning har vist at fotsår oppstår som en del av sluttfasen av diabetisk nevropati og muskelatrofi i føttene. Undersøkelser har også vist atrofi i de små musklene hos diabetikere, før klinisk perifer nevropati, kan påvises ved hjelp av standard kliniske teknikker. Denne atrofien antas å være den viktigste faktor som er ansvarlig for utviklingen av en ubalanse mellom flexor og extensor musklene, noe som resulterer i hammertær, fremtredende metatarsal hoder, og utvikling av høyt fottrykk som spiller en direkte rolle i utviklingen av fotsår³. Fordi atrofi i de små musklene er den viktigste prosessen som fører til anatomiske endringer i foten og som er direkte knyttet til utvikling av fotsår, er direkte evaluering og  forebygging av muskelendringer nyttigere  enn evaluering av nervefunksjonen⁴.  Nøkkelen er derfor å styrke de små fotmuskler gjennom forebyggende tiltak, før atrofi og nevropati har en sjanse til å ta tak, og det er her Barefoot Science kommer inn.

 I alle samfunnslag som bruker sko, har tærne til de fleste barn, etter en alder på 8 - 9 år, mistet opptil 50 % av sitt naturlige grep og kapasitet⁵. I hovedsak blir alle, som bruker sko, negativt påvirket av enhetene som er innebygd i skoene og forkledd som støtte, demping, pronasjonskontroll, supinasjonskontroll, bevegelseskontroll osv... Jo større grad av oppbygging i skoene, jo større grad av muskelatrofi, dysfunksjon og nevropati. Sko som er merket med "diabetiske sko" er de verste "lovbryterne" med mest oppbygging, stivhet og demping.

I hovedsak må det tas en proaktiv tilnærming mot diabetisk lemamputasjoner; en tilnærming til forebygging og en bør starte med barn som er genetisk disponert for diabetes. Det er aldri for sent å rehabilitere en muskel, og friske voksne føtter starter med friske barneføtter.

Diabetikere burde begynne å bruke Barefoot Science fotstyrkende  innleggssåler  snarest og få en lege til å overvåke rehabiliteringen av det myke vevet og musklene.

Barefoot Science forstyrkende innleggssåler kommer i hel og 3/4-dels lengde med et aktiviserende og muskelstimulerende design for å bruke kroppens eget sensoriske persepsjon og biofeedback for å aktivisere fotens små muskler.  Tradisjonelt har forsøkene på å adressere problemene med fotens små muskler  i diabetiske føtter vært basert på kunstig demping eller støtte av foten i et forsøk på å redusere trykkpunkter. Dette har hatt begrenset suksess. Forsterkende effekt av intervensjon og forebygging på et tidlig stadium, gjennom oppmuntring av motoriske, sensorisk og autonom neuron engasjement har vist seg å ha mer dyptgripende forebyggende effekt. 

Barefoot Science innleggssåler introduserer naturlig og gradvis muskelaktivitet til fotens såle som ubevisst starter  en serie med muskelkontraksjoner som resulterer i gradvis og naturlig styrking av fotens støttemuskulatur gjennom gjentatt eksponering. Sterke muskler og økt blodtilførsel til ekstremitetene bistår i å senke blodsukkernivået og den kontinuerlige stimulering av nerver og sirkulasjonssystemet  kan redusere utbruddet og størrelsen av neuropati.

 

Å bruke innleggssålene er enkelt, komfortabelt og  forbedrer føttene:

Uke 1-2:  Bruk Barefoot Science innleggssåler med innleggsnivå 1.

Uke 2-3:  Bruk Barefoot Science innleggssåler med innleggsnivå 2.

Uke 3-4:  Bruk Barefoot Science innleggssåler med innleggsnivå 3.

Uke 4-5:  Bruk Barefoot Science innleggssåler med innleggsnivå 4.

.....osv...

Når du er kommet til det siste innleggsnivået brukes dette hele tiden.

I pre kliniske studier ble det vist at ved bruk av Barefoot Science innleggssåler økte den strukturelle integritet av foten og i tillegg ble trykkpunktene under foten mindre. For de med diabetes, er reduksjonen av disse trykkpunkter nøkkelen i og med  at det reduserer sannsynligheten for lesjoner og friksjons relaterte skader på huden, som ofte kommer ubemerket og utvikler seg til alvorlige problemer.

1 KUNG H-S, HOYERT DL, XU J, ET AL: Deaths: final data for 2005. National Vital Statistics Reports. Available at: http:// www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm. Accessed October 6, 2008.
“Mortality Rates and Diabetic Foot Ulcers” in Journal of the American Podiatric Medical Association, Vol 98, No 6, November/December 2008
“Foot Small Muscle Atrophy is Present Before the Detection of Clinical Neuropathy” in Diabetes Care, Volume 28, Number 6, June 2005
“Foot Small Muscle Atrophy is Present Before the Detection of Clinical Neuropathy” in Diabetes Care, Volume 28, Number 6, June 2005
5 Dr. Rossi

Fotterapeuten - en naturlig del av den offentlige helsetjenesten!

Copyright © 2020. All Rights Reserved.

Storgata 9 B | 2000 Lillestrøm |Telefon:99 63 98 23| E-post:mayliss.antonsen@gmail.com | Org. nr.: 986 553 681