logo7 transp

Åpningstider

Mandag: Lillestrøm
Tirsdag : Lillestrøm
Onsdag: Lillestrøm
Torsdag: Enebakk
Fredag:
(Enebakk)
Lørd. og Søn.: Stengt

 

NB! Mandag tom. onsdag jobber jeg i Lillestrøm. Torsdager og noen fredager jobber jeg i Enebakk.

 

Åpningstidene er fleksible og etter avtale.

Bestilte timer som ikke benyttes, blir belastet i sin helhet dersom timen ikke er avbestilt minst en virkedag før.

Kontakt oss

Storgata 9 B
2000 Lillestrøm

Prestegårdsveien 1
(under Joker i Kirkebygda)
1912 Enebakk

Tlf.:     99 63 98 23
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Autoriserte Fotterapeuter

logo

 

  • har unik helsefaglig kompetanse på føtter
  • har gode kunnskaper om gangmønster og sammenhengen mellom fottøy og fotlidelser
  • behandler lidelser knyttet til hud, skjelett og negler på fot.

Barefoot Sience vs. andre såler

PROPRIOSEPSJON 

 
Making sense of barefoot running - Beste innleggssåler for minimale sko.
Hele konseptet med minimalistiske sko er å gi brukeren en opplevelse lik den de ville fått hvis de faktisk var barbeint. Men for en puristisk "barefooter"  er dette en selv
motsigelse. Så snart du tilfører noen form for dekke til foten er du ikke lengre barbeint. Selv om dette høres veldig pirkete ut, så er det likevel sant og skulle få en til å åpne øynene.

En av de viktigste tingene ved å virkelig være barbeint er konseptet og maksimering av propriosepsjon og i særdeleshet den verdifulle sensor-motoriske informasjonen vi mottar fra fot/bakke grensesnittet. Men, som puristene vil si, så snart vi tlfører et lag mellom fotsålen og bakken, har du tilført et lag med sensorisk isolasjon og dermed dempet den verdifulle biofeedbak. Basert på dene forutsetningen, benytter vi muligheten til å se på antageligvis det meds ignorerte til nå og det viktigste aspektet av skoen; innleggssålen. Dette er den delen av skoen som er i umiddelbar kontakt med foten.

Innleggssåler har tradisjonelt blitt inndelt i tre hovedkategorier: dempende produkter, støttende produkter og tilpassede ortopediske såler. Nylig har det kommet en fjerde kategori: fotstyrkende eller proprioseptive feedbak innleggssåler.

Dempende produkter vil bruke begreper som støtdemping og energiavledning, med det grunnleggende premiss er at materialet, som pga. innhold og sammensetning forandres og /eller brytes ned, fordriver ufarlige nedslag og dermed den støtdempende funksjonen. Såler i denne kategorien er mye dempende, eller så brukes materialer med viskøse egenskaper. Materialer med disse genskaper har en tendens til å være tunge og virker mot sin hensikt for minimalister og i begge tifeller virker mykheten i produktet som en lyddemper og demper fotens interaksjon med underlaget. Dette er ikke en ønsket effekt for dem som ønsker en minimalistisk tilnærming for sin løping/gange.

Den andre hovedgruppen er sålene som er basert på å støtte foten, og som oftest fotens mediale bue. Varianter av disse sålene finnes med oppbygging medialt med den hensikt å øke pronasjons kontroll. Det grunnleggende konseptet med disse sålene er basert på å etterligne de spesialtilpassede ortopediske sålene. Andre varianter av disse finnes også der man varmebehandler sålen for å tilpasse den til foten og dermed blir etterligningen av spesialtilpassede ortopediske såler enda mer lik.

En annen type såle som må nevnes er selvsagt reseptbelagte såler; ortoser. Ortoerkn beskrives på følgendemåte: "en støtteskinne eller bandasje for svake og ineffektive ledd og muskler". Vanligvis selges ikke disse i butikker. Nesten hver forhandler har en andel av forbrukere som kommer for å få ortoser tilpasset til sko. Den underliggende filosofien for ortoser er enkel: ta en fot med mekaniske problemer som har blitt svekket gjennom år med støtte, ta en avstøpning som representerer den svekkede foten og støp en stiv såle. La foten fortsette å svekkes og støp en ny såle om et år.
 

Bare tanken på å la foten, som består av mykdeler og ben som resten av kroppen, bli avhengig av støtte er kontraproduktiv for dem som ønsker å styrke og rehabilitere for at foten skal bli en selvbærende struktur. Når en muskel først er avstivet,vil den kreve støtte resten av livet. Så, vi som ønsker å være "barefooters", eller i det minste minimalistiske, har en reell utfordring foran oss:
 

Vi ønsker å ha kontakt med jorden.

Vi ønsker ikke sensorisk isolasjon.

Vi ønsker så mye bevegelsesfrihet som mulig.     

Vi godtar ikke støtte- og dempingskonseptet.

Interessant nok, har en annen kategori innleggssåler dukket opp; Proprioseptiv baserte såler. I vår gjennomgang av denne kategorien fant vi et nytt produkt, nemlig Barefoot Sience. Å si ny kategori blir feil etterom BFS innleggssåler har eksistert i over et tiår og den underliggende vitenskapen som sålene er basert på er over to tiår gamle.

Den patenterte innleggssåle fokuserer på bruk av kroppens eget sensoriske persepsjon og propriosepsjon ved å innføre en mild stimulans til en region som tilsvarer kroppens massesentrum (balansepunkt for vridning). Kroppens naturlige respons på stimuli er å forflytte seg, og dermed begynner en rekke kontinuerlige muskelsammentrekninger. Sålene arbeider med en progrssiv serie av innlegg, mye som et progressivt styrketreningsprogram, ved gradvis å introdusere muskelstyrkende komponenter til foten. Så i motsetning til begreper som avstiving, demping og støtte er konseptet her å styrke og rehabilitere. For de av oss som har begynt å stille spørsmål med fordelene med avstiving, emping og støtte høres dette veldig fornuftig ut. 

 

Et annet interessant aspekt ved sålen er hvordan den samarbeider med foten. Vitenskapen bak den typiske sålen fokuserer primært på å støtte fotens ediale bue og muligens, avhengig av produkter, den laterale- og tverrbuen. Formen og konseptet bak Barefoot Sccciencce er å samarbeide med fotens massesentrum. Denne nøkkelregionen er også i linje med kroppens bevegelsesmønster gjennm foten og dermed skapes en kulelignende effekt som foten kan rotere rundt. Fra et anatomisk synspunkt er hofteleddet et kuleledd pg kneet er hengselsledd og for at foten skal kunne bevege seg i mange retninger med underlaget, må den ha en funksjon som et kuleledd. Dette aspektet har spesielt stor betydning for dem som driver med løping eller andre aktiviteter på ujevne underlag.

Bortsett fra sokken, er innleggssålene det lag som kommer i umiddelbar kontakt med foten. Funksjonen og fordelene ved sålen er så nær som det er mulig å komme den virkelige fot/underlag kontakten inni skoen vs. fot/innleggssåle kontakt. Dette kan også overføres til fottøy man bruker til daglig og på en effektiv måte gi en progressiv barbeint simulering for hvert steg som tas. I teorien skulle dette minske risikoen for skader og forkorte overgangstiden noen ha, forbundet med minimalistisk/barbeint overgang.


I det store og det hele burde fordelene ved å være barbeint og/eller minimalistisk vise seg i å gi en mer effektiv og en mindre skaderelatert gangart. Den naturlige mekanikken i muskel-/skjelettsystemet er mer enn i stand til å gi den støtdemping som kroppen trenger og derfor trenger vi ikke støtdempende såler. Den sensoriske dempende effekten har ingen fordeler.
Mange vil hevde at de som ønsker en innleggssåle som er basertpå støtte og demping, bare trenger det pga. at fotens muskler er svekket og ute av stand til å stabilisere foten. Bruken av dempende/støttende såler behandler bare symptomene og ikke årsaken, pluss at avhengigheten av støtte bare fører til ytterligere svekkelse av fotens muskulatur.

 

Innleggssåler med fokus på å styrke og å rehabilitere føttene høres mer fornuftig ut. Den progressive treningen og det styrkende aspektet er helt logisk. Evnen til å samvirke med fotens proprioseptorer; å gi muskelaktiverende stimuli og forbedre bevegelsene i flere retninger er både smart og nyskapende.

 

Barefoot Science sålene er ultralette, fleksible og de kommer i hel og i 3/4 lengde. Sålene passer til alle som bruker fottøy, ikke bare barbeint løpere.

  

Fotterapeuten - en naturlig del av den offentlige helsetjenesten!

Copyright © 2020. All Rights Reserved.

Storgata 9 B | 2000 Lillestrøm |Telefon:99 63 98 23| E-post:mayliss.antonsen@gmail.com | Org. nr.: 986 553 681